sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kehityksen hidastajat

Kehitystä hidastavat monet tekijät. Niiden välttely on vähintääkin perusteltua. Perehdytään muutamaan yleisempään kehitystä hidastavaan tekijään.

1. Loukkaantuminen. Lähdetään nostelemaan raskaita painoja kylmiltään, ei lämmitellä kunnolla. Nostetaan väärällä tekniikalla, huonolla liikkuvuudella. Hoida nämä kuntoon esim. hanki PT, katso netistä suoritustekniikoita, hoida liikkuvuuttasi, venyttele paikat notkeiksi, ennen kuin mielit harjoitella kovaa. Kertauksena: lämmittele, venyttele, opettele oikeat suoritustekniikat, pidä painot järkevinä.

2. Ylirasitus. Harjoittelet lyhyessä ajassa liikaa, toisin sanoen olet ahne. Oireina vetämättömyys, leposykkeen nousu, kohonnut vammariski, heikentynyt voimantuotto jne. Tee vain niin paljon kuin on tarpeen, ylimääräinen työ vie vain sinut kauemmaksi tavoitteistasi. Tee vain se mitä valmennusohjelmassasi lukee, älä sovella tai vedä kertaa kiellon päälle. Jos menet vain tuntuman mukaan, muista jokunen nyrkkisääntö. Pidä viikon aikana ainakin muutama totaalilepopäivä vähintään yksi ja jokunen palauttava harjoitus. Syö kunnolla ja lepää kunnolla. Harjoituksessa älä harjoittele aina failureen, eli kohtaan missä et saa enää omin voimin painoa nostettua. Älä käytä aloittelijana erikoistekniikoita ja edistyneenäkin tarkasti harkiten, joka toinen tai kolmas viikko. Ylirasitustilaan voidaan tähdätä ihan myös tietoisestikkin, menemällä harjoittelukierron viimeisillä harjoituksilla hieman ylirasitustilan puolelle, aiheuttaen keholle shokkia, jolla päästään parempiin suorituksiin myöhemmin. Tämän pystyy kuitenkin toteuttamaan vain kokenut harjoittelija tai personal trainerin opastuksessa. Metodista hyötyy eniten hieman edistyneet, jolloin keho vaatiikin jo enemmän haastetta.

3. Ylikunto/burn out. Edellistä 10x pahempi juttu. Olet jyllännyt ylirasitustilassa jo pitkään etkä ole muistanut levätä tai syödä kunnolla. Oireina masennus, muistihäiriöt, yöllinen hikoilu, sydäntykytys ja rytmihäiriöt, ruokahaluttomuus, univaikeudet ja kymmenet muut. Olen itse kokenut tämän tilan kerran elämäni aikana, enkä voi suositella. Palautuminen tästä tilasta vie vuosia, voit ruveta keräilemään postimerkkejä odotellessasi. Vältät tilan välttämällä ylirasitusta tai ainakin sen saatuasi, muistat levätä sen pois. Pidä siis säännöllisesti lepoviikkoja 3-5vko välein.

4. Rasitusvammat. Kysymys ei käytännössä ole loukkaantumisesta vaan pitkään käytetystä huonosta tekniikasta tai liian raskaiden painojen käytöstä liian pitkään. Nivel, jänne tai muu kiinnike tulehtuu ja muuttuu araksi. Käytännössä tätä on vaikea havaita. Esim. minulle on tälläkin hetkellä uunituore rasitusvamma vasemmassa kädessäni, forkussa. Sain sen tehdessäni liikaa hauiskääntöjä liian raskailla painoilla. Kipu alkoi salakavalasti hiljalleen, kiihtyen loppuvaiheessa erittäin nopeasti. Rasitusvammat voivat tehdä harjoitteluistasi epämiellyttäviä tai jopa estäen ne kokonaan, ainakin kyseisen lihaksen tai alueen osalta. Kasvata painoja siis maltilla vaikka tuntuisi kivalta heittää tankoon koko ajan lisää rautaa. Pidä tekniikka hyvänä, tee välillä muillakin toistoalueilla, jolloin kehosi pääsee vähemmällä (ei kuitenkaan lihakset). Jos rasitusvamma pääsee yllättämään sinut käytä kipu/tulehdu geelejä, tulehduskipulääkkeitä, kylmä-kuuma hoitoja, hierontaa ja lepoa vamma alueelle.

5. Immuniteetin heikentyminen ja flunssat. Immunitetti alenee usein harjoiteltaessa liikaa, syötäessä epäterveellisesti, käyttämällä runsaasti alkoholia harjoittelun yhteydessä. Huonot yöunet alentavat myös immuniteettia. Vältä siis kaikkea edellistä! Jos normaali kausiflunssa iskee kerran kaksi vuodessa, ei voida vielä puhua immuniteetin alentumisesta. Itse sairastin flunssan ylikuntotilassa 7-9x vuoden aikana.

6. Huono palautuminen. Toistaen edellisiä, huono uni, huono ravinto, liika harjoittelu, alkoholin käyttäminen, tupakan polttaminen, nuuskan käyttäminen, lihashuollon laiminlyönti. Vältä näitä!

Stay in shape!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti