torstai 4. huhtikuuta 2013

Banaani harjoituksen jälkeen?

Olette varmaan nähneetkin jo televisiossa mainoksen, jossa apina syö banaania harjoittelun jälkeen. Apina ei ymmärrä mitä harjoittelun jälkeen oikeasti tarvittaisiin, jotta palautuminen olisi optimaalista. Sitten seuraavaksi tarjotaankin ongelmaan ratkaisua, palautumisjuomaa. Miksi banaania kuitenkin syödään harjoittelun jälkeen ja miksi juuri banaania?

Harjoittelun jälkeen tarvitaan ehdottomasti proteiinia (tämä käytiinkin jo läpi akaisemmissa julkaisuissa), mutta myös hiilihydraattia, koska maksan tyhjentyneet glykogeenivarastot tarvitsevat täydennystä, sekä hiilihydraatti ohjaa aminohapot soluihin tehokkaasti. Lisäksi hiilihydraatti nostaa insuliinin tasoa, mikä on naturaalikehonrakentajan käytössä oleva ainoa anabolinen hormoni, joka merkitsevästi vaikuttaa lihaskasvuun. Mistä hiilihydraatit olisi silloin syytä ottaa? Harjoittelun jälkeen hiilihydraattia tarvitaan kehoon nopeasti, silloin ei "hitaat hiilihydraatit" pääse oikeuksiinsa. Olet ehkä joskus nähnyt tai kuullut kehonrakentajien syövän namia harjoittelun jälkeen, siihenkin on syynsä. Tarkoitus on käyttää suhteellisen nopeaa hiilihydraatin lähdettä, kuten maltodekstriini, fruktoosi tai jopa sokeri, viimeistä ainoastaan erikoistapauksissa. Näin saadan insuliinipiikki ajoittumaan harjoituksen jälkeiseen "aikaikkunaan" eli n. 30min. Maltodekstriiniä löytyy sellaisenaan ja useimmissa palautumisjuomissa jo valmiiksi sekoitettuna proteiinien kanssa. Fruktoosia löytyy hedelmistä, kuten BANAANISTA! Banaanin voi kuitenkin yhtä hyvin korvata vaikka omenalla! Banaani on ehkä käyttö ystävällisempi koska sen voi vain "avata", eikä sitä tarvitse kuoria. Samoin muut hedelmät, ne voivat olla vaikeita napostella salin pukuhuoneessa. Joissain hedelmissä voi myös nestepitoisuus olla sitä luokkaa että tarvittavan hiilihydraatin nauttiminen (n.20-40g) voi olla työlästä jos hedelmästä on 96% vettä (esim vesimeloni).

Banaani ei kuitenkaan yksinään riitä. Pelkästään hiilihydraatin nauttiminen vastusharjoittelun jälkeen voi olla ajanhukkaa. Aerobinen harjoittelu on erikseen, jossa hiilihydraatin ja proteiinin suhde muuttuu hiilihydraatille edulliseksi, edelleen tarvitaan kuitenkin proteiinia jonkin verran.

Käytännössä:

Vastusharjoittelun jälkeen ota 1dl heraproteiini konsentraattia/isolaattia/hydrolysaatia eli n. 32g.
Syö banaani tai omena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti