lauantai 6. huhtikuuta 2013

Jos pelkäät kyykätä, pelkäät kehittyä

Tälläkertaa ajattelin kirjoittaa tällaisen motivaatio kappaleen, jossa psyykataan niitä, jotka pelkäävät, välttelevät tai muuten vain inhoavat kyykätä salilla. Kyykky, on kuningas liike. Se kehittää jalkalihaksistoa tasapuolisesti, sekä keskivartaloa. Se ei ole vaikea tai epämiellyttävä liike, se on tehokas ja kehittävä liike. Ja mitä salilla tehtiinkään?

Loukkaantumisriski kyykyssä ei ole niin suuri kuin mitä pelotellaan. Käytettävä paino ratkaisee ja perustekniikka jolla nosto suoritetaan. Yksinkertaisesti, älä aloita suurilla painoilla ja muista lämmitellä. Raskas liike se varmasti on jos käytät liikaa painoa. Kyykky tuottaa kuitenkin tuloksia nopeasti ja soveltuu hienosti niin rasvan polttoon kuin massanlisäykseen. Sen pitäisi kuulua harjoitusvalikoimaan lähes ympäri vuoden jos loukkaantumisilta säästytään. Kyykyn on väitetty tutkimuksissa lisäävän myös testosteronin eritystä! Se varmasti johtuu sen suuresta rasituksesta keholle, jolloin keho vastaa haasteseen lisäämällä mieshormonin määrää kehossa. Kyykky voi aluksi tuntua raskaalle ja epämiellyttävälle. Jalat tulevat ensimmäisen treenin jälkeen sietämättömän kipeäksi vaikka tuntui että et tehnyt juurikaan mitään. Monilta loppuu kyykkääminen juuri tämän ensimmäisen harjoittelu kokemuksen jälkeen. Eli juuri silloin kun pahin on jo koettu. Lupaan että seuraavan kerran jälkeen kivut lievittyvät lähes olemattomiin alkukivuista. Keho tottuu nopeasti suureen ärsykkeeseen. Toki sillä on myös huonotkin puolensa, koska tottumistahan kehonrakennuksessa yritetään juuri välttää. Väitän kuitenkin että ensimmäisen harjoituksen lihaskipuja ei tarvita enää myöhemmässä vaiheessa, kehityksen silti ollessa maksimaalista. Lisää harjoituspainoja progressiivisesti, mutta älä luule itsestäsi liikoja muutaman onnistuneen kyykkytreenin jälkeen, se kostautuu nopeasti, pidä maltti mukana harjoittelussa.

Nostotekniikka on suhteellisen helppo omaksua:

Ota hartioiden levyinen asento, varpaat osoittamaan hieman ulospäin. Aseta tanko epäkkäiden päälle tukevasti, vie kyynärpäät lähelle kylkiä, jolloin saat epäkkäille luotua sopivan asennon tankoa varten. PIDÄ SELKÄ SUORASSA, LUKOSSA, SELKÄ EI KOSKAAN JOUSTA TAI PYÖRISTY. Selkä on kuin kipsattu. Suuntaa katsetta hieman ylös. Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja aloita kyykky laskeutumalla hitaasti, kunnes olet liikkeen pohjalla, usein takapuoli on polvia hieman alempana jos liikkuvuus antaa myöden, älä pakota itseäsi venymään jos liikkuvuus on huono, silloin voi napsahtaa, anna kehon kertoa missä raja kulkee. Nouse reippaasti ylös aloitusasentoon, samalla puhaltaen ilmaa pois keuhkoistasi. Ilman tehtävänä keuhkoissa laskun aikana on paineistaa keskivartaloa, jotta asento olisi tukeva, sekä kerätä vereen happea tulevaa nousua varten. Tasapainota kehoa, vältä huojumista tai etukenoa, sinulla voi tällöin olla liikaa painoa tangossa. Jos salilta löytyy kehikko, johon voi asentaa turvaraudat (jos et jaksakaan nostaa tankoa se jää metallitankojen varaan), suosittelen aloittamaan niillä, jotta omat rajat löytyvät turvallisemmin. Itse osaan sanoa toistolleen missä raja kulkee, jolloin osaan välttää tätä failure nimistä tilaa jossa tankoa ei enää omin voimin saada ylös.

Milloin ja miten kyykkyä käytetään harjoittelussa?

Kyykky on raskas moninivel liike joka kehittää lihasmassaa ja voimaa. Kyykky ei pääse oikeuksiinsa 15-20 toiston sarjoissa, puhumattakaan mistään jumppatunnista missä pompitaan jonkun kepin kanssa. Kyykky toimii parhaiten toistoalueella 5-12, jolloin paino alkaa olemaan tarpeeksi raskas aktivoimaan pienemmätkin avustavat lihakset jaloissa tehokkaasti. Tuntumapumppailu kyykyssä kannattaa unohtaa, käytä siihen vaikka mielummin prässiä tai muuta hilavitkutinta. Ja raskas paino ei tarkoita 200kg, koska et luultavasti saa sitä edes telineestä irti, vaan raskas on henkilökohtainen käsite, jonkun jalat tärisevät 70kg kohdalla, Minulla jalat tärisevät 120kg kohdalla, jolla olen parhaimmillani suorittanut 5 puhdasta toistoa, Joonas Rantasella jalat tärisevät vasta 575kg kohdalla :D jalkojen täriseminen ei kuitenkaan ole mikään indikaattori, vaan ennemminkin varoitus, että nyt puhtaat ja turvalliset toistot saattavat vaarantua, ota hieman painoa pois.

Nyt kyykkäilemään! Kyykky ei ole vihollisesi vaan erittäin hyvä ystäväsi joka vie sinut suurempiin harjoittelukokemuksiin. Se on salainen aseesi jolla saat aikaisempaa suurempaa lihaskasvua. Kyykky on kovin liike mitä salilta löytyy, tiedät tekeväsi kaikkesi kun rimpuilet tangon alla. Voit sitten hymyillä tyytyväisenä kun muut taistelevat hilavitkuttiemien kanssa eivätkä kehity ;)

Hyvää kevään alkua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti