tiistai 12. maaliskuuta 2013

Treenimyytit osa 1

Treenimyytit ovat siis myyttejä harjoittelusta, tavallaan huhuja, joilla ei ole mitään tieteellistä pohjaa tai edes käytännönläheistä taustaa. Niihin kuitenkin vahvasti luotetaan ja niiden mukaan voidaan elää pitkäänkin tietämättä mistä oikeasti on kyse.

Ehkä se pahin treenimyytti jota kuulen, jopa ihan kavereiltani, on "en halua kasvattaa liian isoja lihaksia, siksi en harjoittele raskailla painoilla". Sanotaanko nyt niin että harjoittelua on karkeasti kahden tyyppistä, on harjoittelua joka kasvattaa lihaksia ja harjoittelua joka ei kasvata lihaksia tai niin vähän, että tuloksia on vaikeaa huomata. Siis tehokasta tai tehotonta harjoittelua, miten vain haluat. Ei ole kiinteyttävää harjoittelua erikseen, unohtakaa tämä jo! Kiinteytyminen perustuu seuraaviin vaiheisiin: 1. joko sinulla jo on treenatut lihakset tai alat vasta kasvattamaan niitä. 2. olet saanut kasvatettua lihaksiasi, nyt poltat lihaksien ympäriltä rasvan pois. Valmis!! Jos aloitat pelkästään rasvan poltolla, rasvan alta paljastuu vain luita ja anorektiset lihakset... Lihas kasvaa erittäin hitaasti, ehkä aloittelijalla hieman nopeammin, mutta nopeasti kasvu hidastuu. Varsinkin naisilla joilla ei ole luontaista testosteronin tuotantoa läheskään yhtä paljon kuin miehillä, ja silti miehilläkään lihakset eivät kasva "liian nopeasti". Sanotaanko nyt vaikka näin, että jos keksit keinon kasvattaa lihaksiasi liian nopeasti naturaalina, et olisi kaukana nobelin palkinnosta. Lisäksi, minä palkkaisin sinut siltä istumalta valmentajakseni ja hyvällä palkalla! Itse yritän tehdä kaikkeni lihaskasvun maksimoimiseksi, siltikään en näe päätä huimaavia tuloksia. Voit siis huoleti treenata niin raskaasti kuin kehosi antaa myöden ja lupaan että et saa liian isoja lihaksia! Jos sinulle vahingossa kasvaa liian isot lihakset, ei hätää, keho yrittää päästä lihaksista muutenkin eroon, koska ne ovat erittäin epätaloudelliset. Lihakset käyttävät paljon ravintoa, energiaa ja happea, jos energiaa on vähän tarjolla ekana kyytiä saavat lihakset, niin ihminen on ohjelmoitu pysymään hengissä.

Esimerkki: näin tänään salilla naisen joka teki 50 toiston sarjoja vatsaa. Nainen oli erittäin laiha, jopa anorektinen. Lisäksi nainen taisi tehdä yli 1h hölkkää (niin kuin aina muutenkin), samalla vauhdilla tuijottaen tyhjyyteen apaattisen näköisenä. Ei pitäisi arvostella toisten harjoittelua, koska kaikilla on oikeus tehdä mitä haluaa salilla. Mielestäni nainen on kuitenkin varoittava esimerkki.

Sanotaanko nyt näin suoraan, että 50 toiston tai 20 toistosta ylöspäin aletaan puhua lihaskestävyydestä, jolloin voima ominaisuudet eivät enää kasva, eikä lihasmassakaan. Yli 20-30 toiston sarjat alkavat mennä rasvan polton puolelle, tosin vatsojen tekeminen on huonoa rasvanpolttoa, koska siihenkin on tehokkaampia keinoja kuten juoksu. Sekin on harhaluulo että rasvaa voisi polttaa paikallisesti, esim. vain vatsan alueelta tai reisistä. Oletko ikinä nähnyt lihavaa ihmistä jolla on vastalihakset näkyvissä? Lihavaa ihmistä lihaksikkailla ja rasvattomilla jaloilla? Rasva palaa tasaisesti koko kehosta, valitettavasti. Tosin hormonitoiminta voi ohjata rasvan muodostumista miehillä esim. mahaan ja naisilla reisiin. Se kuitenkin katoaa samassa suhteessa kuin tulikin. Kyseinen nainen teki siis tehotonta rasvanpolttotreeniä jota sitten jatkoi tehokkaammalla rasvanpolttotreenillä ja sen sitten kyllä huomasikin ulkomuodosta, laiha ja lihakseton. Hän ei käytä tarpeeksi vastusta lihaskasvuun ja tekee aivan liikaa aerobista, jotta lihaskasvuun olisi edes energiaa. Hän käy jotain omaa pään sisäistä taistelua, jossa tavoitteena on jotain saavuttamatonta.

Jatketaan!

1 kommentti:

  1. Teksti täynnä asiaa..voi kun kaikki ymmärtäisi nää perusjutut. Varsinkin toi liian isojen lihaksien pelko on kyllä jotain niin älytöntä.. monet naiset oikeesti varmaan luulee et jos ne ottaa sen 10 kg painon 4 kg painon sijaan niin ne on kuukauden päästä arnoldeja

    VastaaPoista