maanantai 18. maaliskuuta 2013

Miksi roskaruokaa kannattaa välttää?

Miksi roskaruoka kuten pizzat, hampurilaiset, ranskalaiset ja nakkikioski ateriat ovat epäterveellisiä ja huonolaatuisia ravinnon lähteitä aktiiviselle liikkujalle ja myös vähemmän liikuntaa harrastavalle? Usein kehotetaan välttämään pikaruokaa, harvoin perustellaan kunnolla miksi. Nyt olisi tarkoitus sitten perustella miksi roskaruokaa kannattaa välttää:

1. Sen sisältämä suuri suolan määrä

Mitä suola on ja paljonko sitä on saatava ravinnosta:
"Pieninä määrinä natrium on ihmiselle tärkeä kivennäisaine. Sen liikasaanti, joka useimmiten johtuu ruokasuolan runsaasta käytöstä, on kuitenkin epäterveellistä, ja se onkin merkittävin ravintotekijä, joka nostaa verenpainetta. Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä käyttää verenpainelääkkeitä. Käypähoitosuositusten mukaan suomalaisten verenpaine on kansainvälisessä vertailussa korkea ja siitä seuraava sairastuvuus ja kuolleisuus aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin on runsasta." -wikipedia 
"Koska liiallinen natriumin saanti nostaa verenpainetta, ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suolaa korkeintaan 6 g/vrk naisilla ja 7 g/vrk miehillä. Natriumiksi (Na) laskettuna nämä vastaavat 2,4 ja 2,8 g/vrk. Suositeltava suolamäärä on vieläkin alhaisempi niille, jotka ovat ylipainoisia, jotka sairastavat verenpainetautia tai aikuistyypin diabetesta tai joiden suvussa on näitä tauteja. Suolan syöminen saattaa ihmisillä lisätä riskiä sairastua syöpään"
-Wikipedia

Yhdessä hampurilaisessa (BicMac) on suolaa: 2.2g (44% GDA päivittäisestä suolan saannista). Nugeteissa 4.0g eli jo n. 80% GDA-arvosta. Ranskalaisissa oli n.0,4g eli 8% GDA-arvosta. Eli nopeasti tulee mittari täyteen! (Arvot katsoin MCDonaldsin omilta sivuilta.)

2. Sen sisältämä suuri rasvan määrä.


Varsinkin painon pudotuksessa rasvaa vältellään. Rasvan käytön ohjeeksi on usein annettu n. 1g/kg kohti päivässä. Niin dietillä kuin massakaudellakin. Tätä pyrin noudattamaan itsekin, joskin en liian pilkulleen. Roskaruokaa syömällä päästään liian nopeasti päivän aikana tavoitteisiin ja helposti sitten lipsutaan yli. Dietillä olen usein mennyt vähemmälläkin kuin tuo 1g/kg/vrk sen sisältämän suuren energiamäärän takia ja jos lähtökunto on ollut jo valmiiksi "rasvainen". Mutta vain hetken.

Yhdessä hampurilaisessa (BicMac) on rasvaa: 26g. Käytännössä 50% 52kg naisen rasvan saannista päiväs. Puhumattakaan pizzasta tai lihapiirakasta joissa rasvaa on runsaasti enemmän. Yhdessä jättimäisessä hampurilaisessa voi olla peräti 170g rasvaa! Esim. scan burgerin ylipäällikkö. Kyllä, pistää miettimään.


3. Rasvan lähteet.

Roskaruoka sisältää harvoin mitään laadukasta rasvaa, kuten kerta- tai monityydyttymättömiä rasvoja. Usein roskaruoka sisältää vain tyydyttynyttä rasvaa, jota tietenkin tulee päivän aikana nauttia, mutta vain pieniä määriä, roskaruoka sisältää sitä liikaa.  

4. Runsas hiilihydraatin määrä ja huono hiilihydraatin lähde.

Roskaruoka sisältää usein runsaasti huonolaatuista hiilihydraattia. Esim. bigmac:kin hh lähteenä on valkoinen leipä, joka sisältää nopeaa hiilihydraatin lähdettä, se imeytyy vereen nopeasti ja aiheuttaa insuliinipiikin. Bigmac sisältää n. 44g hiilihydraattia huonosta lähteestä. Tämä on verraten vähän esim. pizzaan. Dietillä bigmacin voi unohtaa!

5. Runsas kalorimäärä.

Etenkin laihduttaessa, halutaan kaloreita rajoittaa. Silloin pikaruoka voi olla kohtalokasta, esim. bigmac sisältää n. 405kcal. Kalorimäärät vaihtelevat tavoitteen, sukupuolen ja kehon painon mukaan, mutta rasvainen pizza joka voi sisältää jopa 1500-2000kcal on liikaa, pitääkseen nälkää vain muutamia tunteja, kelle tahansa. Massanhankintakaudella kalorit tulevat täyteen liian nopeasti huonoista lähteistä, jolloin lihaskasvu ei ole laadukasta (kehon rasvan ja lihaksen hyötysuhde katoaa nopeasti).

6. Arominvahventeet.

Arominvahventeita lisätään esim burilaisiin ja ne ovat epäterveellisiä. Lisäksi on esitetty että niihin voisi muodostua addiktio, jolloin pikaruokaa tekisi mieli useammin. Kannattaa googlata aiheesta jos kiinnostaa!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti