perjantai 22. maaliskuuta 2013

Toimivatko proteiinilisät?

Eli onko niistä proteiinilisistä nyt sitten mitään hyötyä urheilijalle?

Jätän selittämättä nyt tarkemmin mikä tehtävä proteiineilla on ihmiskehossa, koska se on erittäin pitkä ja laaja aihe. Keskityn lähinnä lisäravinteena otetun proteiinin hyötyihin verrattuna ravinnosta saatuun proteiiniin. Jos nyt jotain pitäisi lyhyesti sanoa proteiinista, ihminen tulisi toimeen ilman hiilihydraatteja mutta ei proteiineja eikä rasvaa. Proteiini on siis elintärkeä ravintoaine, toisin kuin esim. hiilihydraatit. Lihas muodostuu lähes kokonaan proteiinista ja vedestä, voisiko olla siis enempää selvempi juttu, että lihasten ylläpitokin vaatii proteiinia.

Miksi sitten käyttää proteiinilisäravinnetta, jos proteiinia saadaan ravinnosta? Lisäravinteena otetun proteiinin hyöty (lähinnä heraproteiini) kulminoituu käytännössä muutamaan simppeliin juttuun.
Ensinnäkin, se on helppo pitää mukana ja nauttia heti harjoittelun jälkeen. Toisin kuin kananmunan, tonnikalan tai raejuuston kantaminen salille, puhumattakaan sen syömisestä pukuhuoneessa.  
Toiseksi, se on erittäin edullista, eli et käytännössä jää tappiolle, otatko proteiinisi purkista vai ravinnosta. Parhaat hinnat heraproteiinissa pyörivät 15-17€/kg. Yksi annos on n. 1dl eli 30-40g. Annoksia on siis n. 25-33 kpl yhdessä proteiinijauhepussissa. Yhdessä kananmunassa on n.7-9g proteiinia, yhdessä desilitrassa heraa on proteiinia 28g! Joutuisit siis syömään 3 kananmunaa/treeni, jolloin joutuisit ostamaan n. 90kpl kananmunia korvaamaan kokonaisen proteiinijauhepussin. Jos ostaisit halvimpia kananmunia voisit päästä samoihin hintoihin heraproteiinin kanssa, mutta käyttömukavuus olisi ihan eri astetta, lisäksi olisi työlästä keittää munat salille.  
Kolmanneksi, heraproteiini on parasta proteiinia, mitä ihminen voi ravintonaan käyttää. Sen aminohappoprofiili on kuin tehty ihmiselle. Heraproteiini sisältää siis täydellisessä suhteessa kaikki ne aminohapot joita ihminen tarvitsee, toisin kuin muut proteiininlähteet. "Heran proteiinit kohottavat myös esim. kaseiini ja soijaproteiiniin verrattuna huomattavasti enemmän proteiinisynteesiä pian voimaharjoituksen jälkeen. Heran proteiinit eivät myöskään saostu mahan happamassa tilassa, vaan kulkeutuvat nopeasti ohutsuoleen, josta aminohapot imeytyvät pikaisesti verenkiertoon."* Neljänneksi, heraproteiini imeytyy erittäin tehokkaasti ja nopeasti elimistöön, otettuna veteen sekoitettuna, toisin kuin kiinteä ravinto. Harjoittelun jälkeen lihaksissa vallitsee katabolia (eli lihasta purkava tila), se on heti saatava pysähtymään ja kääntymään anaboliseksi (lihasta rakentavaksi tilaksi). Paras aine tähän tehtävään on proteiini. On tutkimuksin todettu, että harjoittelun jälkeen kehossa on "aikaikkuna", jolloin ravinteiden otto soluihin on tehokkaimmillaan. Tämä aikaikkuna kestää n. 30min, jonka jälkeen ravinto ei enää imeydy läheskään yhtä tehokkaasti kudoksiin kuin tuota aikaisemmin. Heraproteiini ehtii imeytyä tuossa aikaikkunassa lihaksiin, jolloin sen hyöty on maksimaalinen. Raejuusto tai tonnikala eivät valitettavasti imeydy yhtä tehokkaasti, jolloin harjoituksesta palautuminen ei tapahdu maksimaalisesti.

Siinä neljä argumenttia heraproteiinilisän puolesta. Lisäksi proteiinilisien toimivuus on todistettu myös tieteellisesti, useissa tutkimuksissa, joissa on verrattu proteiinilisiä käyttäviä, ei proteiinia käyttäviin tai jotain muuta proteiinin lähdettä käyttäviin. Heraproteiinin etu on ollut aina kiistaton.

Miksi puhun pelkästä proteiinilisästä, enkä samantien palautumisjuomasta? Palautumisjuomat sisältävät hiilihydraattia, mutta sen vaikutus palautumiseen ja lihaskasvuun on ristiriitaisempi. Toisin sanoen siitä puuttuu näyttöä tietellisesti! Teoriassa, voidaan ajatella, että harjoittelu kuluttaa paljon kehon hiilihydraattivarastoja, jolloin niiden täyttäminen heti harjoittelun jälkeen nopeuttaisi palautumista. Lisäksi hiilihydraatti aiheuttaa kehossa insuliinipiikin (insuliini on erittäin anabolinen hormoni, eli lihasta rakentava hormoni) joka ohjaa proteiinit vieläkin tehokkaammin soluihin. Fakta kuitenkin ilmeisesti vielä puuttuu, tosin käytöntö huippu-urheilijoilla on todistanut, että hiilihydraattiakin tarvitaan palautumiseen ja lihaskasvuun. Jos kuitenkin yrität polttaa rasvaa, käytä pelkkää proteiinia!

Heraproteiinia voidaan ottaa jauheena tai patukasta, kumpi vain on miellyttävämpää, halvempaa tms.

* Hanki lihasta, polta rasvaa, Jan Sundell.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti