keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Palautumisen tehostaminen osa 2

Viimeksi käytiin läpi venyttely, hieronta, putkirullaus, saunominen, jalat koholla oleminen ja kuuma-kylmä kontrastihoito. Nyt olisi tarkoitus esitellä seuraavat kuusi palautumisen tehostamismetodia.

7. Lymfaterapia. "Lymfaterapia on imusuonijärjestelmässä olevan nesteen liikkeelle pumppausta. Menetelmän avulla lymfakiertoa (lymfanestettä, -suonia ja -solmukkeita) aktivoidaan liikkeelle. Sen toimintaa tehostetaan, elvytetään ja autetaan rakentumaan uudelleen." Lähde: http://lymfaterapia.info/ Lymfaterapia nopeuttaa palautumista tehokkaasti, hinnoiltaan se pyörii 30min/30€ - 60min/50€.

8. Uiminen ja kellunta. Uiminen on hyvää palauttavaa liikuntaa. Jos halli on lähellä ja sinne on vaivatonta matkustaa, muuten se voi aiheuttaa vain ylimääräistä stressiä. Vesi ja painottomuuden tunne rentouttavat kehoa ja mieltä. Vedellä on myös hierova ominaisuus, kun esim potkit uidessa veden molekyylit "hierovat" jalkojasi. Vesi on myös vastuksena tarpeeksi kevyt, mutta tarpeeksi suuri että keho palautuu, puhutaan aktiivisesta palautumisesta jossa tehdään kevyttä työtä, jolla nostetaan aineenvaihdunnan tasoa, kuona aineiden poistumista, näiden johtaessa nopeampaan palautumiseen. Vesi ei myöskään rasita niveliäsi jos olet esim. loukkantunut. Jos uiminen tuntuu epämukavalta, voit kokeilla vesijuoksua, se ajaa lähes saman asian. Kysy uimavalvojalta tekniikkavinkkejä. Kellunta voidaan suorittaa n. 5-10min jakossa jossa yrität rentouttaa koko kehosi. Kelluntaankin on erilaisia välineitä (pullari jne.) sitä helpottamaan. Paras harjoite saadaan kun uidaan kevyesti 10-15min ja kellutaan sen päälle n.5min.

9. Rentoutustekniikat. Laita puhelin kiinni ja poista kaikki mikä voi viedä huomiosi muualle. Mene makuullesi. Aloita varpaistasi ja etene kohti päätäsi, toinen kehon puolisko kerrallaan. Aloita jännittämällä ensimmäistä lihastasi, sovitaan vaikka pohje, pidä jännityksessä 2-5s ja rentouta se täydellisesti. Toista tämä kaikille lihaksillesi. Rentoutat näin hermostosi, mielesi ja lihaksesi. Samalla stressi poistuu kehostasi (stressi aktivoi kortisolia, kataboliaa joka syö lihaksiasi), annat kehollesi signaalin palautua. Toimenpide kestää n.5min-10min riippuen kuinka huolellinen olet.

10. Kevyttä peliä vieraassa lajissa. On tärkeää että peli pysyy kevyenä, kilpailuhenkisyys kostautuu. Lajin täytyy erota tarpeeksi omasta, jotta tämä toimii. Kevyt koripallo, esim. pussittelu tms. Tämän tarkoituksena on viedä ajatukset omasta lajista pois, keho saa vaihtelua, mutta kevyesti.

11. Uni. Unihan on kaiken perusta, silti sitä on pakko korostaa ehkä parhaana palauttajana. Nuku riittävästi (8-8,5h) ja jos olet erittäin uupunut tai rasittunut ota päiväunet (15-30min).

12. Jalkapohjien rentouttaminen. Jalkapohjan jännitystilat vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin. Jalkapohjia olisikin syytä hieroa siinä missä muitakin lihaksia. Tämä onnistuu parhaiten pienellä pehmeällä pallolla jonka pälle astutaan ja kierretään jalkapohjan alla lattiaa vasten. Kovimmat kaverit käyttävät golf palloa, mutta se on aika brutaalia hierontaa jos jalkapohjat ovat herkät. Joka tapauksessa jalkapohjien jännitystilojen poistaminen rentouttaa koko kehoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti