maanantai 5. toukokuuta 2014

Painonnostaja Sami Laine haastattelussa

Hei!

Tänään meillä on blogin normaaleista teksteistä hieman poiketen luvassa haastattelu, joita kyllä tulee olemaan jatkossa enemmänkin. Ensimmäisenä haastattelin painonnostoa harrastavan tuttavani Sami Laineen. Kiitos Sami vielä siitä, että suostuit haastatteluun, olen erittäin otettu ja tyytyväinen että pääsin haastattelemaan sinut. Olen odottanut itsekkin mielenkiinnolla, että pääsisin haastattelemaan painonnostajaa, koska se puoli on minulle ollut aina hämärän peitossa. Mennään pitemmittä puheitta siis itse haastattelun pariin..


SAMI LAINE

Ikä: 23v                   
Pituus: 194cm          
Paino: 113kg
Laji: Painonnosto
Kokemus: 15v asti käynyt salilla, painonnosto alkoi syksyllä 2012.
Tavoitteet: Ei vielä täysin selvillä, SM kulta ja ehkä arvokisat, aika näyttää.
Asuu: Tällä hetkellä vaihdossa USA:ssa.
Idolit: Menee ja tulee, mutta tällä hetkellä Evgeni Chigishev tai Ivan Markov.


 

 

 

 

Ensimmäisenä minua kiinnostaa Sami, että miten harjoittelet tällä hetkellä ja oletko valmennuksessa vai teetkö itsellesi ohjelmat?


"Treenit koostuvat ihan perinteisistä painonnostoliikkeistä. Teen jokaisen lajitreenin alkuun tempausta ja/tai työntöä, joko raakana (käymättä kyykyssä) tai klassisessa muodossa. Siitä seuraa useimmiten tempaus- tai työntövetoja ja lopuksi kyykkyjä. Näissä edellä mainituissa en lähes koskaan käytä yli 5 toiston sarjoja ja niitäkin vain kyykyissä. Treenin viimeistelen apuliikkeillä, kuten vatsat, selät ja olkapäät.
En käytä kausijakoa (pl. kisaa edeltävä 1-2 viikon kevennysjakso), tällä hetkellä tärkein asia on vielä tekniikan hiominen, joka vie vuosia."

"Valmentajan kanssa ollaan taas enemmän tekemisissä kunhan palaan vaihdosta, täällä ollessani olen pyrkinyt kokeilemaan erilaisia asioita ja oppia kuuntelemaan kroppaani. Joitakin asioita olen havainnut toimiviksi itselläni, käyn esimerkiksi maksimiraudoissa lähes joka treenissä. Tämän kautta noihin isompiin painoihin tottuu, eikä siitä tempausmaksimista muodostu enää mitään henkistä vuorta."


Onko sinulla minkäänlaista oheisharjoittelua, vai keskitytkö vain lajiisi?


"Kerran viikossa yläkropan bodausta, ettei se puoli jää aivan jälkeen. Käyn myös tekemässä porras- ja aitahyppyjä hölkän yhteydessä." 


Muistatko tehdä lihashuoltoa/liikkuvuusharjoittelua? 

"Alkulämmittelyssä teen aina lyhytkestoiset ballistiset venyttelyt sekä vähintään joka kyykkytreenin päätteeks salilla venyttelen alakropan, eli kolme treeniä viikossa ainakin. Kotona sitten ehkä 3-4/vko tulee venyteltyä pidempään. Hyödynnän myös kylmä/kuuma kontrastihoitoja uimalassa tai ihan käsisuihkulla. Minuutti kylmää ja heti perään minuutti kuumaa, 5 kierrosta."

Miten olet toteuttanut ravinto puolen. Miten siis päivisin syöt ja käytätkö lisäravinteita?


"Ruokailun suhteen mulla on vain 2 kriteeriä: vähintään 2g proteiinia per painokilo per päivä ja 5-6 ateriaa per päivä.    
En siis laske makroja sen enempää, jos tekee mieli roskaruokaa tai herkkuja, niin käyn hakemassa. Treenin loppupuolella alan juomaan palautusjuomaa, missä sekoitan hiilihydraattia, proteiinia, ruoansulatusentsyymiä sekä kreatiinia. Tuon ruoansulatusentsyymin lisäsin vasta hiljattain mukaan luettuani tämän. Veren aminohappotasot nousivat palautusjuoman mukana entsyymiä nauttineilla 127% lähtötasoon verrattuna, kun taas ilman entsyymiä vain 30%, samassa aikafreimissä. Näihin aikoihin alkoivat myös tulokseni nousta, mutta treenityylin muutoksellakin oli luultavasti osansa. 

Muut käytössä olevat lisäravinteet: D- ja C-vitamiinit, kalaöljy, magnesium ja sinkki. "





Oletko havainnut esim. kreatiinista olevan sinulle paljon hyötyä? Käytätkö mitään piristeitä (kofeiini, pre-workout tuotteet jne.) harjoitteluissasi? 

"Alotin kreatiininkäytön noin 2vko sitten ilman tankkausjaksoa, 5g päivässä. sarjoissa on ollut tosi vahva ja tukeva olo sekä kehitystä on samalla tullut, joten on sillä varmaankin ollut jotain vaikutusta. Nyt oon kahessa reenissä vasta käyttänyt C4 preworkouttia, mutta mitään muuta kuin nopeamman sykkeen treenin aikana en ole saavuttanut siitä."


Entä oletko selvinnyt loukkaantumisilta?

"Mitään traumatyyppisiä loukkaantumisia ei ole ollut, mutta aina silloin tällöin huomaa, että joku paikka alkaa kivistää tai tulehtuu. Esim. käytin ennen koko treenin läpi melko kireitä polvilämmittimiä, ja polven ulkopinnan nivelpoimu tulehtui ja turposi ahtauden vuoksi. SI-nivel lantiossa on myös vaivannut pitkään, sen loksautteluun löytyy onneksi melko hyvät kotikonstit." 



 

Kerrotko vähän ennätyksistäsi! Minkälaiset lukemat on tähtäimessä lähiaikoina?



Tempaus 110kg

Työntö 135kg

Rinnalleveto 140kg

Takakyykky 193kg

Maastaveto 5*180kg
 
Tavoitteena ennen suomeen paluuta (22.6) on ottaa kyykyssä 200 sekä ennen joulua tempauksessa 120 ja työnnössä 150kg. 



 

Mitä tekisit alusta asti toisin jos sinulla olisi mahdollisuus mennä muutama vuosi taaksepäin?


"Se olis varmasti ruokailu, laittaisin heti ruokapuolen kuntoon ja söisin reilummin. Itelläni se todellinen ahaa-elämys tuli vasta intin jälkeen, että oho, syömällähän sitä kasvaa."

  

Onko sinulla antaa vielä loppuun vinkkejä aloittelijoille?

"Jos painonnosto kiinnostaa, hakeutukaa heti lähimpään painonnostoseuraan ja hankkikaa valmennusta. Väärien liikeratojen pois opettelemiseen kuluu moninkertainen aika verrattuna siihen, että tehdään asioita heti alusta oikeaan suuntaan. Tervetuloa riihimäen kiskon salille treenaamaan ja ottakaa yhteyttä Jari Niemiseen  +358 45 1302012."

 

Kirjoittajan sanat loppuun:

Hurjaa katseltavaa ovat Samin tulokset tällaiselle perusbodarille. Katsotaan jos olemme Samin kanssa vielä tekemisissä kun hän palaa takaisin Amerikasta.
Kiitos Sami sinulle vielä haastattelusta ja tsemppiä sinulle opiskeluihin sekä harjoitteluun siellä Amerikassa!
 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti