tiistai 8. huhtikuuta 2014

Ruoka vs Lisäravinteet

Moikka!

Tänään olisi tarkoitus vähän selventää tuota lisäravinteiden ja oikean ruoan välistä kuilua omalla pohdiskelullani, videoilla jossa puhuu Rich Piana ja muutamalla esimerkillä. Muistakaa käyttää kriittistä silmää videoissa ;) Isketään kimppuun!

Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti aina LISÄ-ravinteita, eivät KORVAAVIA-ravinteita. Välillä kuitenkin raja hämärtyy. Salakavalasti ateria jos toinenkin korvaantuu lisäravinnevalmisteella ja kohta käytätkin jo korvaavia ravinteita, et lisäravinteita. Mutta ei siis ole ollenkaan paha asia käyttää lisäravinteita ruokavalion tukena silloin tällöin jos sen perusta on luotu laadukkaista ravinnon lähteistä. Teoriassa lisäravinteiden käyttö ruokavalion kanssa johtaa parempiin tuloksiin kuin pelkän ruokavalion noudattaminen. Itse käytän aika paljon lisäravinteita, proteiinia, vitamiineja, vihreää teetä, aminohappovalmisteita, treeniboostereita jne. Näiden oikeanlainen käyttö tukee varmasti suorituskykyä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Otin mukaan yhden mielenkiintoisen videon jossa käsitellään käsillä olevaa aihetta, jossa on mielestäni erittäin ovelaa markkinointia Rich Pianalta. Video ei sisällä periaatteessa mitään uutta, mutta nykyään kun lisäravinteita käytetään korvaavina-ravinteina, se voi olla jollekkin uutta. No kuitenkin.. Rich on muka ensimmäisenä nyt kertomassa ihmisille, että lisäravinneala on likaista miljoonabisnestä, ihmisiä johdetaan harhaan koska menestyviä kehonrakentajia palkataan edustamaan tuotteitaan, jotka eivät oikeasti ole laadukkaita tai korvaa ruokaa. Tottakai edustaville urheilijoille maksetaan sponsorirahaa ja sponsorointi perustuu siihen että myös vastineeksi saadaan jotain. On toki huonojakin proteiinivalmisteita niin kuin hän sanoo, jos proteiinituotteessa on 11g/100g sokeria, se ei vältämättä ole sitä parasta mitä kehoonsa laittaa. Rich kuitenkin unohtaa sen, että proteiinivalmiste on ruokaa! Hera on sivutuote juuston valmistuksesta ja sisältää ihanteellisen aminohappokoostumuksen lihasten kasvatukseen. Ja kyllä, se otetaan lisänä, ei korvikkeena. "real food is the secret" hän sanoo videossa :D ei se mikään salaisuus ole, se on aina tiedetty, mutta niin kuin alussa mainitsin, raja on hämärtynyt. "Aterian korvaaminen massavalmisteella tai proteiinijuomalla ei ole hyvä" no ei tietenkään ole, eikä siitä pitäisi olla kysekkään.

(Ja ennen videota jos joku nyt vielä ihmettelee miksi näytän naturaali kehonrakennus aiheisella blogilla haastatteluja steroidihirviöistä niin selvennän hieman. Rich on mielestäni henkilönä hieno persoona. Hänellä on paljon sanottavaa, eikä hän huutele aineiden käyttämisestä, mutta jos häneltä asiasta kysytään hän vastaa mielellään ja avoimesti. Rich sattuu käsittelemään minulle ajankohtaisia asioita. Aihe jota rich käsittelee ei liity hormoneihin mitenkään. Ja fiksuja ihmisiä kun ollaan ja kriittistä silmää käytetään..)

https://www.youtube.com/watch?v=pwUYSi3c2Oo

Hauskasti selittää myös tuossa lopussa kuinka oikea ruoka on se "way to go", mutta kohta on tulossa hänen oma lisäravinnemerkki mikä otetaan sitten ruoan kanssa, ei sen tilalle. Mutta niinhän lisäravinteet yleensäkkin otetaan? Lisäravinnealaa kohtaan tämä on kovin hyökkäävä video, mutta kuitenkin omaa markkinointia sitten edistetään tarkoituksella. Ajatuksena aiheuttaa aloitteleville saliharrastajille shokki, että ei hemmetti mun idoli ei oikeasti käytäkkään mainostamiaan tuotteita ja se tekee sitä vaan siksi että saa rahaa. Tai ylipäätänsä lisäravinteita ei kannattaisi käyttää. Sitten tarjoaa kuitenkin omia tuotteitaan. Haiskahtaa vähän kaunalta Richin omalle entiselle sponsorilleen Mutant:ille josta Rich otti loparit. Rich itsehän mainosti mutantin tuotteita ja kertoi käyttävänsä niitä paljon päivittäin. Linkki videoon myöhemmin..

Se mikä vähän huvittaa on se, että yhdessä mutantin mainosvideossa kertoo syövänsä iltaisin vanukkaita, mutta sitten toisella videolla (ylempänä) selittää, että lihaksen kasvatus on kovaa työtä, on kokattava ruoka ja syötävä monta kertaa päivässä säntillisesti. Miten ihmeessä sitten saat tehtyä lisäproteiinista, joka siis on ruokaa, yhtäkkiä jotain pahaa ja vanukkaan syömisestä jotenkin hyvän jutun? :) Hieman ristiriitaista? Alhaalla linkki videoon jossa Rich tekee itse juuri sitä, mitä ensimmäisessä videossa piti pahana. Jättää taktisesti mainitsematta tekemänsä aterian hiilihydraattien määrän, koska mutantin whey pitää sisällään aika paljon hiilaria. Samalla ymmärrämme sen mistä rich puhui edellisessä videossa, kyllä, menestyvät kehonrakentajat saavat rahaa siitä että mainostavat tuotteita, vaikka eivät välttämättä niitä itse käyttäisi.

https://www.youtube.com/watch?v=pc7uJ-22bwQ


Palaten aiheeseen.. Siis kyllä, siinä Rich on oikeassa, että oikea ruoka on perusta lihaskasvulle. Mutta miksi, miksi oikea ruoka on perusta lihaskasvulle ja terveydelle?

"Ruoka" sisältää yleensä proteiinin lähteen, hiilihydraatin lähteen ja rasvan lähteen. Proteiinin lähde (esim. liha, maitotuotteet, kananmuna, pavut jne.) tarjoaa usein myös jotain muuta kuin pelkästään paljon proteiinia toisin kuin pelkkä lisäproteiini. Kananmunassa on esim. kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia ja D-vitamiinia. Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Kalassa (esim. lohi) on terveellistä omega 3 rasvaa, d-vitamiinia.. Eli tarkoitus on saada elimistöön paljon muutakin kuin vain pelkästään proteiinia!
Sama juttu hiilihydraatin lähteillä. Hiilihydraatin lähteet sisältävät usein tarpeellista kuitua esim. kasvikset, täysjyvävalmisteet, viljatuotteet jne. Sekä antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja.. Edelleen pelkkä helposti kehon käyttöön tarkoitettu hiilihydraattijauhovalmiste ei tarjoa näitä samoja ravintoaineita. Toki rasvan ja proteiinin lähteet voivat mennä päällekkäin koska usein proteiininlähteistä saadaan rasvoja ja rasvan lähteistä proteiineja jne.


Yhteenvetona: Ateriasuunnitelma luodaan oikean ruoan pohjalta, johon voidaan tarpeen vaatiessa lisätä proteiininsaantia esim. palautumisjuoman muodossa. Palautumisjuoman käyttöä tukee myös tieteelliset tutkimukset, hera imeytyy nopeasti ja tarjoaa oikeanlaiset aminohapot palautumiseen. Proteiinivalmisteen kuljetettavuus ja nautittavuus on myös mukavuustekijä. Eikä se ole kallista. Perusteluna sille miksi oikea ravinto on välttämätöntä, annoin sen että oikea ravinto sisältää niin paljon kaikkea muuta välttämätöntä mitä pelkästä lisäproteiinista ei saada, tarjosin esimerkiksi kananmunan. Sivuhuomiona voidaan todeta että myös proteiinijauheissa on laatueroja, toisissa on enemmän sokeria kuin toisissa, ole siis tarkkana. Proteiinivalmisteelle on olemassa oma paikkansa ja aikansa.

Tarkastelin suppeasti lisäravinteita lähinnä proteiinijauheen / hiilihydraattijauheen kannalta. Lisäravinteitahan on paljon enemmänkin. Valitettavasti en voi kuitenkaan kaikkea käsitellä. Jatkossa otan varmasti samalla tavalla kantaa myös muihin lisäravinteisiin. 

Mukavaa kevättä.

-Tomi-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti