tiistai 15. huhtikuuta 2014

Myostatiini

Olen lukenut jo pitkään myostatiinista ja sen vaikutuksista ihmiseen. Sillä näyttäisi olevan tulevaisuutta kehonrakennuksessa, kuten myös lihasrappeumasairauksien ja vanhenemisen hidastamisessa. Jotkut ovat varmasti skeptisiä, että onko tämä nyt jotain uutta doping ainetta? Ei, myostatiinia keho tuottaa luonnollisesti. Sen tehtävä on käytännössä hidastaa/estää lihaskasvua. Mitä suuremmat määrät sitä on kehossa sen varmemmin lihaksesi eivät kasva ja päin vastoin. Varmasti tulevaisuudessa sen rooli korostuu kehonrakennuksen parissa ja siitä voi vielä joku päivä tulla doping ainetta. Koska tarkoitushan on vaikuttaa myostatiinin tuotantoon kemiallisesti, niin että sen tuotanto vähenee. Toistaiseksi valmistetut annosmäärät ovat kuitenkin niin hirveän hintaisia, että edes rikkailla ei tunnu olevan varaa yhteenkään annokseen. Lähdetään tarkastelemaan aihetta...


 Kuvan koiralla myostatiinin tuotanto on puuttellinen ja sen seuraukset ovat havaittavissa.

Myostatiini (GDF8) on proteiini joka säätelee lihaskasvua. Se on suurin yksittäinen lihaskasvua rajoittava tekijä kehossamme. Voidaan kuvitella myostatiinin estävän lihasten liikakasvua ja geneettisillä tekijöillä on merkitystä myostatiinin tuotannon kannalta. Yksinkertaistettuna paljon myostatiinia tarkoittaa vähän lihasmassaa ja vähän myostatiinia tarkoittaa paljon lihasmassaa. Myostatiinitasot nousevat kehossa iän myötä, tämä tuskin tuli yllätyksenä. Harjoittelulla voidaan laskea myostatiinitasoja ja myös ravinnolla voidaan vaikuttaa jonkin verran.

Sitten lukuihin...

Paljonko luonnollista myostatiinia täytyy vähentää jotta nähdään tuloksia?

"..plasma increase of as little as 12% in myostatin corresponded to a staggering 2.2kg loss in lean skeletal muscle massa over 25 days." - Flex 2012 - 52 s. 82-84
Suomennos: Eli kun myostatiinitasot nousivat 12%, menetettiin 25 päivän aikana 2.2kg lihasmassaa. Näin nähdään miten myostatiini vaikuttaa päinvastoin.

Yllättäen painoharjoittelu itsessään torjuu jonkin verran myostatiinia. Terveet mies "koekaniinit" laitettiin treenaamaan vastusharjoittelua intensiivisesti ja sillä oli 20% myostatiinitasoja laskeva vaikutus, mikä puolestaan nosti 30% voimatasoja ja 12% lihasmassan määrää 10 viikon harjoitusohjelman aikana.

Lisäksi on huojentava tieto, että ainakin eläinkokeissa myostatiinin aleneminen ei johtanut sydänkudoksen kasvamiseen, viitaten siihen että myostatiinin aleneminen johtaisi vain lihaskudoksen suurenemiseen.

Onko ravitsemuksella osuutta myostatiinitasoihin?

Ilmeisesti on ja sitä tutkitaan paljon. On ollut ehdotuksia että hetkellisellä kalorirajoituksella / paastolla saataisiin myostatiinitasot laskemaan. Toinen tutkimus julkaistiin hiirillä, joilla kalorirajoituksella tai paastolla ei taas näyttänyt olevan mitään vaikutusta myostatiinitasoihin. Lisäksi on tutkittu eläimillä, että kehon emäksisöinti voisi alentaa myostatiinitasoja, tästä kuitenkin puutuu näyttöä ihmisillä. Lähes kaikesta puutuu siis näyttö ihmisillä. Vakuuttavaa näyttöä on julkaistu ihmisillä ainoastaan hedelmöittyneiden kananmunien nauttimisesta. Kyllä, luit oikein! Hedelmöittyneet kananmunat saattavat sisältää (ainakin tutkijan Flex lehdessä esittämän väitteen mukaan) "Follistatin" nimistä proteiinia (mitä on follistatin: http://en.wikipedia.org/wiki/Follistatin  )
En ole perehtynyt follistatiiniin enempää mutta se näyttäisi olevan yksi ratkaisevista ainesosista hedelmöittyneissä kananmunissa, jotka saavat myostatiinitasot kehossa laskemaan. Seuraava lainattu Flex lehdestä: "fertile eggs actually contain biologically active follistatin..".

Tutkimuksien pohjalta hedelmöittyneistä kananmunista on eristetty kyseinen ainesosa "Fecunded G. Gallus Domesticus Yolk Isolate (Naturally Optimized, High Grade Ultra-Refined Isolate)". Tuotetta valmistaa MHP nimellä MYO-X. Purkin hinta liikkuu 60-70€ / purkki. Annoksia on kuukaudeksi. Siinä mielessä pieni sijoitus jos tuote tekee sen mitä lupaa. Eli siirrytään tarkastelemaan hieman tuotetta.

Myo-X resulted in average serum myostatin temporarily dropping by an average of 46% in all (10kpl) study subjects over 12h. (12.6pg / ml avg (normal 28.1 pg / ml). Nyt kun muistamme mitä vaikutuksia lihaskuntoharjoittelulla oli kun myostatiinitasot laskivat vain 20%. 

Itse käytin 2kk Myo-X tuotetta viime kesänä. Ja oikeasti, olin häkeltynyt! Ensimmäistä kertaa jonkun lisäravinteen aloitettuani voimatasoni oikeasti nousivat. Käytännössä tein kaikki ennätykseni tuolloin kun käytin Myo-X:ää. En edelleenkään voi todistaa että kyse oli pelkästä lisäravinteen käytöstä, silloin tapahtui myös monia muita muutoksia harjoittelussa ja ruokavaliossa. Myo-X on saanut optimistisia arviointeja myös maailmalla. Ainahan löytyy myös niitä jotka väittävät että kreatiini ei toimi, proteiinilisä ei toimi, kofeiini ei toimi, mikään ei tunnu toimivan. Ihme kun syövät ruokaa, tuskin sekään toimii. Varoituksen sana kuitenkin siitä, että kun tutkimus tuotteesta tehtiin, tehtiin se vain 10 ihmiselle. Tieteen nimissä tehty tutkimus jossa on vain 10 koekaniinia on erittäin erittäin pieni tutkimus, josta on vaikea päätellä kokonaiskuvaa. Tarvitaan satoja, jopa tuhansia ihmisiä tutkimukseen, jotta se olisi oikeasti luotettava. Se mitä 10 ihmisestä voidaan sanoa että ainakin se toimii joillakin, ei ehkä kaikilla. Ja hintakin on kova, 1kk annos maksaa melkein 70€. 

Hedelmöittyneiden kananmunien syönti tai niistä tehty lisäravinne eivät ole dopingin käyttämistä. Homma saattaa muuttua jos gentiikkaan puututaan kunnon aineilla. Toivon että kukaan ei edes suunnittele tällaista. Viitteitä komplikaatioista on olemassa, kuten verenvuotoa, luiden murtumista jne. 

Aiheena myostatiinin blokkaus on mielenkiintoinen ja seuraamme varmasti mielenkiinnolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan.




Aiheesta lisää:

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/19934/Salmijarvi.pdf?sequence=1
http://lihastohtori.wordpress.com/tag/myostatiini/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti