keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Toistomäärät ja sarjamäärät

Montako toistoa olisi hyvä tehdä, jotta lihas kasvaisi? Entä montako toistoa sarjassa tulisi tehdä, että voima kehittyisi? Entä rasvanpoltto?

Toistomäärät voidaan jakaa kätevästi ympäripyöreisiin "toistoalueisiin". Usein toistoalue "1-5" on käytetty voimankasvatukseen, silloin käytetään raskaita painoja ja ensisijaisena tarkoituksena on kasvattaa voimaa, toki se stimuloi lihaskasvuakin vähäisessä määrin. Keho käyttää tässä toistoalueessa nopeita energianlähteitä mm. kreatiinia. Tästä päästääkin seuraavaan toistoalueeseen, usein "6-12" toiston on ajateltu lisäävän lihasmassaa kaikista tehokkaimmin. Tällä alueella tehtyä harjoittelua kutsutaan hypertrofiseksi harjoitteluksi. Myös voima kasvaa hitaasti ja painot ovat pienemmät, jolloin loukkaantumisriskit ovat pienemmät. Energia saadaan tällä toistoalueella pääsääntöisesti hiilihydraateista. Viimeisenä toistoalueena on yli 12 toiston, ehkä oikeastaan yli 15 toiston sarjat, joita kutsutaan kestovoiman kehittämiseksi, myös ns. "pumppisarjoiksi". Tällä alueella voima ja lihasmassa kasvavat vain vähän, mutta kestävyys lisääntyy ja lihaksen verenkierto lisääntyy ns. pumppiefektissä. Kehonrakentajat käyttävät tätä aluetta treenin viimeistelemiseen. Usein tehdään jotain eristävää liikettä kuten taljaa ja liikettä pumpataan ilman lepoa niin, että lihas turpoaa. Näin saadaan lihasten ravinnonottoa parannettua hetkellisesti.

Toistoalueet:

1-5 maksimivoima, kreatiini/hiilihydraatti.
6-12 perusvoima, hiilihydraatti.
15- kestovoima, hiilihydraatti/rasva.

On siis sanomattakin selvää, että jos tavoitteesi on kasvattaa lihasmassaa, täytyy sinun liikkua 6-12 toiston alueella suurimman osan aikaa. Tosin täytyy muistaa, että keho tottuu nopeasti, ja siksi kehon kiusaaminen lyhyemmillä sarjoilla voi tehdä hyvää oikein käytettynä. Lisäksi 15 toiston sarjat ovat hyviä viimeistelysarjoja. Painotuksen olisi kuitenkin syytä olla n.8-12 toiston sisällä.

Rasvanpolttoon on monesti käytetty pitkiä sarjoja, koska se polttaa enemmän rasvaa. Tämä on totta, mutta mikset saman tien lähtisi lenkille? Rasvanpolton aikana olisi syytä vastustaa voimatasojen alentumista keinoilla millä hyvänsä, jolloin toistoalueen pitäisi pysyä samana. Aerobinen harjoittelu on sitten erikseen, eli ei sotketa sitä saliharjoitteluun! Itse olen tehnyt tämän virheen kertaalleen. Siinä käykin niin että dietin jälkeen huomaat voimatasojesi lähes kadonneen ja joudut aloittamaan alusta.

Sarjamääristä

Sarjamäärä on myös monelle todella vaikea asia. Välillä näkee harjoittelijan tekevän 6-10 sarjaa jollekkin lihakselle jonka jälkeen hän vaihtaa laitetta ja tekee saman verran sarjoja eri kulmasta. Tämä on tehotonta harjoittelua, ei muuta. Pätevä harjoittelija ottaa itsestään kaiken ulos muutamalla sarjalla. Tosin erikoistekniikoita käytetään usein näissä "all out" sarjoissa. Sen jälkeen ei yksinkertaisesti painot pysy käsissä enää. Aloitteleva/hieman kokenut ei tietenkään yksinkertaisesti saa itsestään ulos kerralla yhtä paljon, siksi 3-4 sarjaa on vielä ihan järkevä määrä. Niin kuin Dorian Yates sanoi, naulan voi naputella kivasti lautaan tai sitten lyödä ykkösellä sisään.
Itse pyrin tekemään tuntuman mukaan. Jos vedän 3 sarjaa kovalla tuntumalla, ihan loppuun saakka ja lihas on ihan piipussa on 4:jäs sarja jo täysin turha. Pyrin siihen, että viimeistä sarjaa kovemmaksi ei voi enää laittaa samassa harjoituksessa. Toki jos pari ekaa sarjaa menee säätämiseen ja tuntuman hakemiseen voi olla paikallaan tehdä 4 tai jopa ne 5 sarjaa. Silloin puhutaan kuitenkin jo lämmittelysarjoista, eikä "työsarjoista".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti