perjantai 26. huhtikuuta 2013

Laihdutus villitykset

Nyt se on taas alkanut. Lauhdutusvillitykset ja kesäkuntoon valmistautumiset.
Lisäravinteita myyvät yritykset ovat nyt kuuma kamaa. Sieltä saa proteiinit ja laihdutuspillerit, jotta oma kesäkunto olisi vieläkin helpompi tavoittaa. Niitä myös mainostetaan tavallista enemmän ja lupaukset ovat houkuttelevia. Salilla on ruuhkaa. Netti pursuaa ohjeita millä kesäkunto saadaan ja usein vielä mahdollisimman nopeasti. Aikamoista vouhotusta, mutta toki myös hyvä juttu, että ihmisillä on tavoitteita ja jokaisella on joku oma projekti joka pitää elämän mielekkäänä.

Jotta emme menisi sekaisin kaikkien ihmeohjeiden (kuukauden salaattidietit jossa juostaan joka päivä) keskellä, käydään läpi muutama oikea tapa laihduttaa ja verrataan niitä hieman keskenään.

Pikadietti/jauhepussidietit: ovat usein erittäin lyhytkestoisia, eivät tue pysyvää elämäntapamuutosta ja tuloksetkaan eivät aina ole pysyviä. Eivät anna kokemusta diettaamisesta, eli eivät valmista sinua tuleviin dietteihin. Paljon puhetta ovatko edes terveellisiä. Oma lääkärini piti pikadiettejä humpuukkina, keholla on oma painonsäätelyjärjestelmänsä jota on erittäin vaikea "huijata". Keho muistaa menetetyn painon ja haluaa sen nopeasti takaisin jos sen ei ole annettu sopeutua tilanteeseen. Suosittelen ehkä korkeintaan johonkin elämää suurempaan tapahtumaan esim. häihin valmistautumiseen tms. silloinkin kertaluontoisena. Kyseessä on rääkki, ei terveellisen elämän tavoittelu!

Ketoosidietti: samoja piirteitä edellisen diettimuodon kanssa, eli ketoosidiettikin voidaan toteuttaa pussidiettinä. Ketoosi toteutetaan päivittäisten kaloreiden jäädessä alle 800kcal. Sen tukena käytetään proteiinilisää, suolaa, vitamiineja ja omega 3 rasvoja. Ainoat hiilarit käytetään harjoittelun yhteydessä. Huonoina puolina, treeneissä vetämättömyys, pahan hajuinen hengitys, lihasmassan menetys ensimmäisten 2-3vko aikana. Hyvinä puolina erittäin nopea painon putoaminen ja väitetty lihasmassan lähes täydellinen säästyminen ensimmäisten viikkojen jälkeen. En itse lähtisi tähän diettiin mukaan, koska haluan säästää edes jonkinlaiset tehot treeneissä, enkä halua haista pahalle.

Nopea dietti: on jo paljon suotavampi vaihtoehto. Toteutetaan usein -750 - (-1000kcal) ruokavaliolla. Lähtökohdan täytyy kuitenkin olla "rasvainen". Painoa täytyy olla pudotettavana 15-30kg. Tästäkin olisi syytä siirtyä hitaasti maltillisempaan -500kcal diettiin. Käytin itse tuloksekkaasti tätä tyyppiä kun halusin nopeasti ylimääräistä pois venähtäneen massakauden jäljiltä. Huonona puolena on, että lihasta varmasti menetetään jonkin verran, kun taas maltillisemmassa mallissa se voitaisiin säästää lähes kokonaan. Hyvinä puolina on painon suht nopea putoaminen n.1kg viikossa ja se, että ruokaa voidaan nauttia suhteellisen miellyttäviä määriä ja hiilareita saadaan enemmän kuin edellisissä malleissa, jolloin treeneihinkin on virtaa enemmän. Tosin päästään myös hankkimaan menetettyä massaa nopeammin takaisin kuin maltillisessa mallissa. Jos toteutetaan fiksusti jää lihasmassan menetyskin erittäin vähäiseksi.

Maltillinen dietti: toteutetaan usein -200 - (-500kcal) ruokavaliolla. Kaikista miellyttävin mutta hitain dietti. Ruokaa voidaan nauttia huomattavia määriä, treenitehot ovat suhteellisen hyvät. Dietti on ehdottomasti terveellinen ja kovalta nälältä säästytään paremmin kuin muissa malleissa. Suosittelen lämpimästi kaikille. Huonoina puolina dietin hidas eteneminen, ei muuta. Tällöin joudutaan myös varata riittävästi aikaa. Ei siis sovi mihinkään 6 viikossa rantakuntoon projektiksi. Paino tippuu n. 200-500g/vko. Hyvinä puolina treenitehojen pysyminen lähes ennallaan, ei kovaa nälkää jos syödään fiksusti, lihasmassaa ei menetetä lainkaan.

Käsittelen seuraavassa kirjoituksessa sitten tarkemmin mitä järkevän dietin tulisi sisältää.

Lisäravinteista rasvanpoltossa: Onko ihmepillereitä?

Fat burnerit: ovat rasvaa polttavia ravintolisiä. Käytännössä ne perustuvat lähes aina kehon lämmöntuoton kasvattamiseen. Harvoin kuitenkaan mitattavissa määrin, mikä tekee niistä epäilyttäviä. Kehon lämpötilan noustessa yhden asteen, nousee peruskulutus 15%. Rasvan palaminen perustuu ainoastaan kahteen asiaan: 1.liikkeeseen ja 2.lämmöntuottoon. Liikettä ne eivät voi puolestasi aiheuttaa, joten ainaostaan lämpöä ne voivat nostaa. Vihreän teen on tutkimuksin todettu nostavan kehon lämpöä. Lisäksi on erilaisia pippureita kuten cayennepippuri, mustapippuri ja chilit jotka nostavat hieman ruumiinlämpöä, näitä on käytetty useissa rasvanpolttovalmisteissa. On toki myös olemassa valmisteita jotka estävän hiilareiden ja rasvojen imeytymistä. On muistettava myös kofeiinin aiheuttamat epäsuorat vaikutukset kuten vireystason nousu, jonka kautta päivän kulutettu energianmäärä saattaa kasvaa koska jaksat liikkua enemmän ja olla aktiivisempi.

Fat burnereista voi siis olla marginaalinen hyöty. Ovatko ne kuitenkaan hintansa veroisia? En voi mainostaa ketään erityisesti, mutta jos mainitsemani aineet löytyvät jostain tuotteesta ja se maksaa n. alle 10€ purkki niin kannattaa talteen ottaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti