lauantai 23. helmikuuta 2013

Mitä tehdä kun flunssa yllättää?

Mitä tehdä kun flunssa yllättää? Kerron sen minkä itse tiedän ja jätän vitamiineista höpöttämisen osaavan käsiin (Jan Sundell, sisätauti lääkäri ja kilpaileva bodaaja)

1. Lepää. Lopeta harjoittelu, ota töissä kevyesti. Jos flunssa on paha ja vointi huono, ota sairaslomaa, töissä et tule parantumaan tehokkaasti ja lisäksi tartutat tautisi muihinkin työntekijöihin. Vielä muistutus loppuun, että kuumeessa harjoittelu voi johtaa kuolettavaan sydänlihaksen tulehtumiseen. Normaali flunssakin voi pahentua harjoitellessa tai johtaa jälkitauteihin kuten poskiontelon tulehdukseen jne.

2. Juo paljon vettä. Kuivan elimistön immuniteetti on heikompi ja bakteerit viihtyvät kuivassa elimistössä paremmin. Liiallisuuksiinkaan ei tarvitse mennä, n.3L/vrk pitäis riittää. Tee kehollesi vielä palvelus ja juo lähdevettä, se on puhtaampaa eikä rasita elimistöä enempää. Lisäksi lähdeveden molekyylit ovat pienemmissä kimpuissa ja imeytyy tehokkaammin kehoosi kuin perus kraanavesi.

3. Tee syvähengityksiä raittiissa ilmassa. Happi on bakteerien pahin vihollinen. Käy ulkona ottamassa muutama kunnon keuhkollinen happea (älä kuitenkaan rasita kehoasi), eli muutama syvä hengen veto ja puhallus. Vireystilakin voi parantua ja olo kohentua hetkellisesti.

4. C-vitamiini. Sisätautien erikoislääkäri ja itsekkin kilpaileva bodaaja Jan Sundell on kertonut seuraavaa bydy lehdessä 06-2012: "C-vitamiinilla näyttäisi olevan isoina monen gramman annoksina otettuna lievä (aikuisilla n. 8% ja lapsilla 14%) flunssaa lyhentävä vaikutus (Helmilä 2006). C-vitamiinilisän täytyy kuitenkin aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaannuttua ja ilmeisesti hyvin isot annokset (6g/vrk) auttavat parhaiten lyhentämällä flunssaa keskimäärin vuorokaudella. Älä käytä tätä määrää viikkoa pitempään! yli 4g/vrk saattaa altistaa vitrsakiville pidempään nautittuna. Flunssan ennaltaehkäisyyn on suositeltu harjoittelevalla ihmisellä n. 0,5-1g / vrk." Itsekkin käytän c-vitamiinia tuon 1g päivässä. Useat bodarit kertovat ottavansa c-vitamiinilisän harjoittelun jälkeen, tämä on perusteltua sillä, että c-vitamiini vähentää harjoittelun oksidatiivista stressiä. Mitä oksidatiivinen stressi on? katso linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Oksidatiivinen_stressi.

5. Sinkki. Sisätautien erikoislääkäri ja itsekkin kilpaileva bodaaja Jan Sundell on kertonut seuraavaa bydy lehdessä 06-2012: " tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan (single&das 2011), joka pohjautuu 15 erilliseen tutkimukseen, sinkki voi lyhentää flunssan oireiden kestoa n. 1vrk ja voimakkuutta perusterveillä ihmisillä, jos siät nautitaan 24h sisällä oireiden ilmenemisestä. Lisäksi sinkkitabletit vähensivät melkein puolella flunssien määrää, kun niitä käytettiin vähintään 5kk yhtäjaksoisesti." + " useimmin tutkimuksissa tehonnut yhdiste on sinkkiasetaatti, mutta valitettavasti sen saatavuus on erittäin huono" Sundellin kirjoituksiin ja omiin kokemuksiin perustuen voisin suositella ennaltaehkäisyyn 30mg sinkkiä ja hoitoon 60mg sinkkiä / vrk. Sinkin väitetään myös nostavan luontaista testosteronin tuotantoa kehossa! Siis tupla hyöty. Sinkki on myös usein hyvin halpaa!

6. D-vitamiini. Kirjasta Hanki lihasta polta rasvaa, Jan Sundell: " ..d-vitamiinilla on saatu lupaavia vaikutuksia immuunipuolustukseen. Henkilöillä joilla on korkeat S-D-25-pitoisuudet veressä, on kuvattu vähemmän virustauteja ja nopeampaa toipumista flunssasta. D-vitamiinilisällä on voitu myös ehkäistä hengitystieinfektioita mm. suomalaisessa varusmiestutkimuksessa." Käytä jatkuvasti 25ym (migrogrammaa) ja flunssan hoitoon 50-100ym.

7. Emäksisöi kehosi. Bakteerit viihtyvät happamassa kehossa. Kehoa happamoittaa liha, viljat, juustot, maito jne. Ja emäksisöi salaatti, juurekset, vihannekset ja hedelmät. Syö paljon salaattia ja sitrushedelmiä. Emäksinen keho myös palautuu nopeammin harjoittelusta!

Bakteerien tuhoamis mix!!! Lähdevettä 1L kannuun. Kokonainen sitruuna viipaleina lillumaan veteen. Hörpi pitkin päivää, säilytä jääkaapissa. Emäksisöit kehoasi, saat c-vitamiinia ja nesteytät kehoasi tehokkaasti. Maksaa sitruunan hinnan verran.

Huomatkaa vielä että liiallinen harjoittelu alentaa immuniteettiä, kevennä harjoitteluasi ajoissa. Huono unirytmi alentaa myös immuniteettia. 

Tässä parhaat konstit flunssan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon olkaa hyvät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti